четвъртък, 20 март 2008 г.

Ако програмистите...



Ако програмистите строяха къщи...

01.03 Ура! Предложиха ни огромен договор за построяване на 12 етажен жилищен блок. У всички има бурен ентусиазъм. От радост изпихме 2 каси бира.
02.03 На Възложителя не му хареса израза "когато стане, тогава". Иска да определим конкретни срокове. Идиотът нищо не разбира от високи технологии.
03.03 Обсъждахме сроковете. Изпихме 3 каси бира. Петров каза, че ще стане за 4 месеца. Значи за 8. В договора записахме 12, но едва ли ще се оправим за по-малко от 16.
06.03 Петров отиде да върне бутилките.
08.03 Празнуваме 8 март. Във фирмата няма жени, така че никой не ни пречи на празника.
02.04 Петров казва, че трябва да започнем работа. Какво му става на този човек! Изчистихме строителната площадка и закачихме красиви плаката "Строежът се изпълнява от компания Allstroy" http://www.allstroy.bg./ С чувство на изпълнен дълг играем на карти.
20.04 Дойде Възложителят и пита как върви работата. Сложихме го да играе на карти и го оставихме да ни бие всички.
21.04 Обсъждахме проекта. Сидеров предлага панелна архитектура. Петров настоява всичко да се строи по стария начин. Най-радилакния проект бе предложен от Алекс. Той предложи да построим няколко десетки дървени бараки и да ги съединим с подземни тунели. Това на Запад било много модерно. Напомнихме му, че все пак клиентът иска 12 етажен блок. Опитахме се да решим въпроса чрез дуел на Quake. Алекс с неговите дървени бараки бързо отпадна, но резултата между Сидеров и Петров излезе равен. Решихме всеки да строи по свой план и после да ги съединим, за да не падне блока.
30.04 Първият етаж е готов. Показахме го на Възложителя. Той се заинтересува защо в различните стаи таваните са различно високи, защо от стените падат тухли, защо няма врата, а трябва да се влиза през прозореца. Обяснихме му, че това са ограничения на демо-версията. Отиваме да празнуваме горди от себе си.
10.05 Петров изтрезня пръв и дълго казваше нещо за майката. Мислехме, че Алекс е изпил всичката бира. Оказа се по-лошо - забравили сме за основите. В проекта са описани, но документацията я четат само идиоти.
11.05 Разрушихме първия етаж. Обидно!
11.07 Работим! Петров довършва втория етаж, а Сидеров - петия. Алекс е направил асансьорна шахта до 9-тия етаж, но при силен вятър тя се клати подозрително. Засега сме я подпряли с дървено скеле.
17.07 Алекс прави терасите и покрива - на земята. После ще ги вдигнем с кран.
13.08 На Сидеров не му се засрещат панелите. Дупката е почти метър. Сидеров помоли Петров за съвет, но той отговори, че има достатъчно своя работа и че без вътрешна архитектура на панелите нищо не може да се направи.
14.08 Разбихме няколко панела, за да може Петров да изучи вътрешната архитектура. Петров псува и казва, че проектантите на панелите са пълни идиоти.
17.08 Петров запуши дупката. Панелите малко се изкривиха, но това е дреболия. Между панелите останаха малки процепи, но Петров ги залепи с тиксо. Казва, че ще работи, стига да не вали дъжд.
01.09 Строителният комбинат пусна нова версия панели, с повишена устойчивост и здравина, с вградени стенни шкафчета. По форма и размер не са съвместими със старите и са три пъти по-тежки. Абе, на каква архитектура разчитат ония от Строителния комбинат!
16.09 Дойде Алекс пълен с идеи. Предлага да направим всички прозорци в блока с различни размери. Възложителят щял да ги хареса. Казахме му да си гледа работата.
02.10 Петров стигна до петия етаж. Горд е от себе си. Обърнахме му внимание, че стените са под ъгъл от 40 градуса. Той псува, крещя, каза, че сме идиоти и че нищо не разбираме. После обеща да помисли.
03.10 Дойде Възложителят. Пита защо стената е наклонена под ъгъл от 40 градуса. Обяснихме му за Кориолисовата сила. Той ни изслуша, после каза, че той от строителство не разбира, но че до неговата къща имало точно такъв блок и всички стени били прави. После този идиот Алекс се лепна за него и му каза за идеята си за различни по размер прозорци. Възложителят естествено я хареса.
04.10 Питахме Алекс дали се налага да разбием всичко заради неговите прозорци. Увери ни, че няма нужда - в стандартните панели имало недокументирани функции.
05.10 Петров призна, че със стената има проблем. каза, че неправилно сложил някаква тухла. Но за да разбере коя, трябва да ги провери всичките.
06.10 Убеждаваме Петров, че за да построи всичко наново няма да му стигне времето. Демонстрирахме му изчислявания с калкулатор. Петров псува, вика, каза че калкулатора са го измислили идиоти. После се съгласи да правим всичко от панели и от мъка отиде да се напие.
08.10 Разбихме тухлената част. Повредихме и част от панелката. Цялата сграда скърца заплашително. Укрепихме я с дървени подпори и отидохме да играем Quake.
17.10 Петров се върна от запоя. Работим!
07.11 Празнуваме 7 ноември - как се нарича сега? Комунисти във фирмата няма, затова никой не ни разваля празника.
15.11 Спомнихме си, че кранът стига само до 8-мия етаж и пратихме Сидеров за нов кран. Играем Quake. Алекс победи Петров. Расте нова смяна!
24.11 Сидеров се върна. НЕ намерил кран, но достави ескалатор. Предлага да изкопаем дълбока шахта и да построиме блока не нагоре, а надолу. Каза, че никъде в договора не пише, че блокът трябва да е на повърхността.
25.11 Направихме мозъчна атака на крана. На последната бутилка бира намерихме решение. Зарязваме основното строителство. Ще строим 4 етажен блок. После ще сложим крана на покрива му.
25.12 Празнуваме Коледа. Католици във фирамта няма. Затова никой не разваля празника!
14.01 Нищо не помня. Главата ме цепи. Коя година сме?
02.02 Най-после сме готови с 12-тия етаж. Утре ще сложим покрива, който направи Алекс.
03.02 Алекс е идиот. Покривът пада редовно. Засега сме го подпрели с крана. Ще мислим какво да правим по-нататък.
04.02 Алекс казва, че не е виновен. Просто 12-тия етаж на Сидеров е с 5м по-широк и 4м по-висок от 12-тия етаж на Петров. Става ясно, че са строили от различни панели. Но Алекс все пак е идиот, защото неговия покрив не става за никой вариант. Асансьорната шахта - също.
05.02 Лепихме и закрепвахме покрива. Петров каза, че ще издържи ако не завали сняг.
07.02 Заваля сняг...


Няма коментари: