сряда, 22 януари 2014 г.

Кой е собственик на Huawei?


В търсене на яснота по отношение на един ключов въпрос: Кой е собственик на Huawei?

Тези, които се надяват на поглед отвътре на структурата на собствеността на Huawei Technologies Ко ще трябва да почакат още малко. Миналата година, в първата си среща с чуждестранни репортери, главният финансов директор на Huawei Cathy Meng каза, че гиганта на телеком оборудването ще бъде по-отворен за собствеността си. Тя каза, че по времето, когато основателят Ren Zhengfei, нейният баща, е притежавал дялове собственост в размер на 1,4%, останалите акции са притежавани от между 64 000 и 65 000 служители на дружеството.
Г-жа Meng се срещна с репортери за да представи оперативната оценка на доходите на дружеството за 2013 г., което както всички очакваха показва голям скок. Но за собствеността на акциите на служителите, тя каза, че Huawei няма да предостави допълнителна информация за момента. Основната причината, каза тя, е неприкосновеността на личния живот на служителите.
"Нашият управленски тим вече е постигнал консенсус," каза тя. "Ние искаме да се реализира ESOP (план за оценка на собствеността на работниците и служителите). Но нашата компания е собственост на служителите ни. Има 70 хиляди служители, притежаващи акции на дружеството. "Ние трябва да поискаме разрешението на служителите ни", продължи тя. "Така че не става въпрос само за желанието на компанията да побликува данните. Трябва да се съобразим и с желанието на служителите да се оповестят тези данни. "
Структурата на собствеността на Huawei е ключов въпрос, тъй като китайската компания оспорва обвиненията от длъжностни лица в САЩ и Европа, че в крайна сметка се контролира от Пекин. В доклад от 2012 г.на Конгреса на САЩ, служители заявиха, че не им е предоставена информация от служители на дружеството, когато са били поискани повече подробности. "По-добра информация за корпоративна структура Huawei също ще помогне да се отговори на въпроси, причинени от историческата липса на прозрачност за Huawei", сподели г-жа Meng.
"В продължение на години, анализаторите са се борили, за да се разбере как точно работи предполагаемия модел на служителска собственост при Huawei на практика, и как това се превръща в корпоративна собственост и лидерство при вземането на решения."
Компанията отрича пряка намеса в дейността си от Пекин и казва, че нейното оборудване не представлява риск за сигурността.
Г-жа Meng също така заяви, че компанията планира да разшири планираните акции за обезщетение за разширяващиясе списък на чуждестранни служители. Наречен времеви базиран плана, той е предназначен да даде на чуждестранните служители обезщетение, подобно на този, който е на разположение на китайските служители чрез споделяне на собственост. Тези дялове обаче нямат право на глас, каза тя, като не разкрива допълнителни подробности за самият план.

Няма коментари: